Medical taping – Fysiotherapie De Dreef – Den Haag

Fysiotherapie in Den Haag Zuid-West

Persoonsgerichte en effectieve behandeling bij klachten gerelateerd aan bewegen.

Medical taping

Wat is medical taping?

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. Dit is een elastische tape die het spierstelsel en lichaamseigen genezingsprocessen ondersteunt en  neurologische en circulatoire systemen beïnvloedt de zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur zijn afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering. Het principe van medical taping draait om activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

 

Wanneer wordt medical taping toegepast?

  • Voor het behandelen van blessures aan het bewegingsapparaat zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten.
  • Voor het activeren of juist ontspannen van spieren
  • Voor het behandelen van overbelastingsklachten, zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog of een muisarm
  • Het preventief toepassen om spieren en gewrichten bij overbelasting te beschermen
  • Reduceren van ontstekingen.
  • Verminderen van klachten zoals oedeem en bloeduitstortingen. Er zijn speciale technieken voor het behandelen van lymfoedeem en bloeduitstortingen.
  • Correctie van de lichaamshouding of standsverandering van een gewricht.
  • Medical taping kan een pijndempend effect geven.
  • Bestrijding van (spannings) hoofdpijn en zenuwpijn.